11/21/2016

IHASTUNUT RYHMÄLIIKUNTAAN

Monet siellä ruudun toisella puolella olevat ja etenkin Snapchatissa seuraavat varmasti tietävätkin, että mä oon ihan "pienesti" hurahtanut noihin ryhmäliikuntatunteihin. Se ei oo mikään uus juttu, vaan niin on ollut kyllä jo useamman vuoden ajan, mutten oo sen kummemmin siitä puhunut ainakaan täällä blogin puolella.. Ajattelinkin nyt vähän avata teille mun ajatuksia siitä sekä kertoa, mistä tämä kaikki lähti.

Mun äiti kävi suunnilleen kuusi vuotta sitten yhden ystävänsä kanssa eräällä jumppasalilla ryhmäliikuntatunneilla, ja monien houkutusyritysten jälkeen mä sit vihdoinkin päätin mennä mukaan testailemaan mitä ne ryhmäliikuntatunnit oikein on. Mun ensimmäinen jumppa tais olla intervalli-step, josta mä tykkäsin ihmeen paljon – mitä nyt vähän sekoilin askeleissa ja suurin osa ajasta meni siihen, että keskityin jalkoihin ja toivoin niiden osuvan siihen lautaan :-D Mitään sen kummempaa tykästymistä jumppiin ei kuitenkaan vielä tullut, vaikka menin vielä toisen ja kolmannenkin kerran äidin mukaan. Pientä suostuttelua se aina vaati, koska vielä silloin mä kävin jumpissa vaan sen takia, että sais sen kunnon pidettyä suht hyvänä. Koskaan en mennyt sinne kuitenkaan yksin, vaan aina lähdin äitin kaverina.

Äitin "alkuperäinen" jumppakaveri tais jäädä jossain vaiheessa kuvioista pois ja mä aloin käymään pari-kolme kertaa viikossa äitin kanssa jumpissa. Välillä oli viikon tai parin tauko, mutta aina mä sinne loppupeleissä palasin. Kaikki jumpat missä me silloin käytiin, oli kahden naisen (siskokset) ohjaamia ja he molemmat oli ihan meidän lemppareita! Nämä siskokset siirtyi kuitenkin jossain vaiheessa toiselle salille vetämään tunteja ja arvaattekin varmaan, että minä ja äiti (ja moni muu!) mentiin perässä. Siellä mulle alkoi oikeasti kasvaa mielenkiinto ja into ryhmäliikuntaa kohtaan, ja aloin käymään siellä jopa ilman äitiäkin. Muutama vuosi me käytiin tällä kyseisellä salilla, kunnes nämä siskokset lähtivät taas – tällä kertaa ihan omaan jumppasaliin, jonka he yhdessä perustivat! Mä olin siitä superinnoissani ja vielä enemmän innoissani olin siitä, että koko ajan siirryttiin vaan lähemmäksi ja lähemmäksi meidän (sen hetkistä) kotia!

Uuden paikan myötä se jo tullut pieni into vaan lisääntyi. Myös viikkojen tuntimäärät vaan kasvoi ja kasvoi, ja joinain viikkoina penikat myös ilmoitteli vähän liiallisesta zumbaamisesta. Mä oon just sellanen, että kun mä jostain innostun, niin en malttaisi olla lainkaan poissa! Pikkuhiljaa liikunnan lisäksi alkoi kiinnostaa myös ruokavalio, ja päätin alkaa ottamaan selvää mitä kaikkea kannattaa syödä ja mitä kannattaa taas jättää vähemmälle.

Etenkin mun Snapchatissa (löydät mut sieltä nimimerkillä @essielena) mä oon monesti tästä aiheesta puhuessa painottanut, etten mä aio ikinä olla niin tarkka ruokavalion suhteen, että laskisin kaloreita. Saatika jättäisin hyvät ruoat pois vaan sen takia, että niissä nyt sattuisi olemaan vähän enemmän kaloreita tai rasvaa. Yksi hyvä esimerkki tälläisestä on vuohenjuusto, jota mä rakastan yli kaiken. Se on kuitenkin tosi rasvaista, joten koitan syödä sitä kohtuudella. Sen lisäksi, että jätin turhat roskaruoat ja herkuttelut pois, tein myös pienempiä muutoksia ruokavalioon. Jätin kahvista sokerin kokonaan pois, vaihdoin salaatinkastikkeet vähäkalorisempiin ja kevyempiin/jätin ne kokonaan pois. Oon myös koittanut rajoittaa cokisen ostamista jääkaappiin, mutta myös sen sallin kohtuuden rajoissa. Pari kertaa olen kokeillut vaihtaa normaalin cokiksen light-versioon, mutta se maku on niin kamala ja ne kaikki lisäaineet ällöttää mua!

Monesti multa kysytään ihan kommenttiboksinkin puolella missä kaikissa jumpissa käyn. Valikoimastahan löytyy vaikka ja mitä, mutta mun ehdottomat lempparit on zumba ja body. Zumban kaikki varmasti tietääkin ja etenkin tälläiselle entiselle tanssijalle ja tanssista tykkäävälle se on maailman paras tunti! En koskaan voinut edes kuvitella, että zumbaaminen oikeasti olisi niin hauskaa – ja hikistä, huhuh! Bodyssa taas on pieni pätkä aluksi aerobista sarjaa ja sen jälkeen siirrytään lihaskuntoon. Se tehdään suurilla painoilla ja lyhyillä sarjoilla. On leveän ja kapean haaran kyykkyjä, maastavetoja, rintaa- ja ojentajia, hauiksia, olkapäitä sekä lopuksi supertehokkaat ja -nopeat vatsalihakset! Isojen painojen käyttäminen lihaskuntoliikkeissä on ehdottomasti se mulle sopivin tapa treenata lihaksistoa. Bodyn lisäksi oon kuitenkin nykyään ihastunut myös bodypumppiin, koska haen ainakin tällä hetkellä enemmän niitä lihaksia kuin rasvanpolttoa. Kaksi ensimmäisenä mainittua ovat siis niitä mun ihan all-time-favorite -jumppia, mutta niiden lisäksi käyn myös kahvakuulassa, muokkauksessa sekä stepeissä.

Tosi monilla vaan tuntuu nykypäivänä olevan se kuva salilla käymisestä tai jumpista, että siellä käydään vaan sen ulkonäön takia. Sen lihaksikkaan kropan toivossa. Hell no, I say! Mulle se on samalla tavalla harrastus kuin muille esimerkiksi jalkapallo. Kauhean moni ei meinaan sitä varmaan harrasta hyvän vartalon toivossa? ;-) Mun on hankala selittää, että mikä niissä mua kiehtoo, mutta niissä on vaan sitä jotain. Tykkään siitä, että...

- Sulla on aina treenikaveri. 
- Joku patistaa ja tsemppaa sua jaksamaan ja tekemään sarjat loppuun asti viimeisiä toistoja myöden. 
- On paljon helpompi jaksaa, kun tekee toistoja vaan muiden mukana.  
- Ketään katsota "vinoon", vaikka ei heti jotain askelasarjaa osaisikaan tai tekisi kyykkyjä pelkän tangon kanssa ilman lisäpainoja. Jostain on aina aloitettava!

Silloin kun mä aikoinaan aloin käymään ryhmäliikuntatunneilla, oli mulla esimerkiksi bodypumpissa hauiksessa tangon molemmissa päissä yhden kilon levypainot ja nykyään teen sitä 15 kilolla. Kyllä se voima sieltä tulee, kun vaan jaksaa ja jaksaa, eikä luovuta! Mä himmailin tosi pitkään painojen lisäämistä, mutta oli paras tunne ikinä, kun huomasi jaksavansa taas vähän isommilla painoilla.  

15037257_1060544844071599_5181577766242218947_n-horz

Harmittaa, etten oo tajunnut ottaa ennen-kuvia, mutta kuvissa päällä 2014 kesällä ostetut shortsit. Vyötäröltä lähtenyt kivasti ylimääräistä ja reisiin tullut rasvan tilalle lihasta.

All in all: mä saan jumpissa käymisestä niin paljon lisäenergiaa, vaikka se samalla sitä viekin! Kun oon ehtinyt urheilemaan hyvin, jaksan kaiken paljon paremmin. Saan paljon enemmän aikaiseksi ja keskityttyä kaikkeen paremmin! Lyhyesti sanottuna: pääkoppa pysyy kasassa. 

Vielä on paljon tekemistä sen ihannekropan eteen, mutta oon siitä huolimatta tyytyväinen tämän hetken tilanteeseen! Vielä vähän lihaksia käsiin, reisistä ja pepusta rasvaa veks ja takareidet kunnolla esiin, sit mä oon tyytyväinen. Muistakaa te(kin), että pienillä muutoksilla ruokavalioon saa paljon aikaiseksi! :-)

5 kommenttia:

 1. Kiva et oot löytänyt sulle sen oman jutun! Ei kaikkien tietenkään tarvi käydä salilla, vaan voi sitä kehoa muokata noin myös :) Mäkin kävin yhessävaiheessa ainoana nuorena keski-ikäisten naisten kanssa body pumpissa ja muissa. Tykkäsin kyllä ja pitäis taas alottaa sitten kun on aikaa :)

  VastaaPoista
 2. Millä salilla käyt siis nyt?:)

  VastaaPoista
 3. Tosi kiva postaus! :) Itekin käyn ryhmäliikunnoissa, mutta pelkästään salilla käyminen on enemmän se mun juttu. Jos tosin haluan hyvän cardiotreenin, mielestäni esim. cycling tai bodycombat on se paras vaihtoehto! Jeejee lisää tällaisia treeniin liittyviä postauksia jatkossa :)

  VastaaPoista
 4. Ryhmäliikuntatunneissa on kyl parasta se yhdessä tekeminen ja hyvä, kannustava ilmapiiri! Tunnit kuluu aina tosi nopeesti! :) Mäkin kävin joskus tosi paljon ryhmäliikunnoissa, mutta sit erinäisten syisten vuoksi se jäi ja nyt lähemmäs 20 kiloa painavampana ja melko huonokuntoisena ei enää kehtää mennä :/

  VastaaPoista
 5. Voisit tehdä jonkun näköisen pikkupostauksen sun "normaalista" päivän aterioista! Ja lisäksi mitä lisäravinteita käytät, jos käytät :)

  VastaaPoista