11/18/2016

ESSIN KEITTIÖSSÄ

Koska mä teen työtä, jossa en taukojen aikana ehdi mitään ihmeempiä ruokia väsäilemään, mun täytyy ajatella sitäkin miettiessäni mitä ruokaa mä kotona väsäisin. Oon suosinut ruokia, jotka voi sekoittaa lopuksi keskenään tai on valmiina jo "yhtenä kappaleena", jotka taas on helppo ottaa mukaan ja helppo lämmittää. Usein oon tehnyt ihan tavallista jauhelihakastiketta ja pastaa tai kanaa ja riisiä, koska ne täyttää edellä mainitut kriteerit. Niihinkin kuitenkin kyllästyy kun tarpeeksi kauan syö, joten oli aika keksiä uusia ruokia!

Mä rakastan kasvisruokia (mikä ei varmastikaan ole keneltäkään mennyt ohi...) ja voisin helposti elää pelkästään niilläkin. Siitä tulikin mieleen yks mun lemppariruoista eli kasvissosekeitto! Vielä kotona asuessani sitä tehtiin aika harvoin, koska perheen miespuoliset ei olleet kovin innostuneita siitä, mutta mä ja äiti syötiin sitä aina heidänkin edestä! Nyt, kun syöjiä on ainoastaan yksi eli minä, saan tehdä vaikka sata litraa kasvissosekeittoa jos haluan. Tätä on myös tosi helppo napata mukaan töihin ja samalla se on kevyttä, eli ruokaähkyä ei helpolla tule.

Mitä kaikkea mä siihen keittoon sitten laitoin?

P1010309

(tästä satsista tulee yksi iso kattilallinen)

5 porkkanaa

2 bataattia

3 perunaa

iso kukkakaali

2 sipulia

pippuria & suolaa

kasvisliemikuutio

sulatejuustoa

+ raejuustoa 

P1010313
P1010320

 Kuori porkkanat, perunat ja bataatit. Pilko ne ja sipuli sekä kukkakaali pienemmäksi.

P1010314
P1010327

 Keitä runsaasti vettä kattilassa ja laita joukkoon kolme kasvisliemikuutiota.

 Kun vesi kiehuu, laita kasvikset kattilaan ja keitä niitä noin 15min, kunnes ne ovat pehmeitä. Kaada  lopuksi n. 2/3 vedestä pois.

P1010338

 Ennen kun pistät kasvikset soseeksi, lisää pippuri ja suola. Mä laitoin pippuria vajaan teelusikallisen ja suolaa noin puolitoista teelusikallista. Sit vaan surrurrurrur niin kauan, kunnes sose on tasaista!

 Siirrä kattila vielä lämpimälle levylle ja lisää joukkoon sulatejuusto. Mä käytin n. 2/3 pakettia, mutta oisin voinut laittaa sen kokonaankin. Sekoittele keittoa, kunnes sulatejuusto on sulanut kokonaan.

P1010355

Päälle tietenkin raejuustoa! Ilman sitä kasvissosekeitto ei ole kasvissosekeittoa. Sulatejuusto ja kunnon mausteet antaa niin ihanasti makua tähän keittoon.

Ja te siellä näytön toisella puolella – kaipailisin nyt lisää vinkkejä helppoihin ruokiin! Olisko teillä mulle jotain uusia ideoita? Oon aika kaikkiruokanen, mutta niinkuin alussa sanoin – rakastan kasvisruokia! Jauheliha ja kana kuitenkin menee myös, etenkin jälkimmäinen.

6 kommenttia:

  1. Kasvissosekeitot on mun ihan lemppariruokia. Oonkin kasvissyöjä (tai no melkein, kun syön kyllä kalaa), joten mulle ne on ihan herkkuja. Koulussakin tulee valittua usein joko kasvissosekeitto tai salaatti. Ne on niin terveellisiäkin! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lohi on kans yks mun lemppareista ja jos se ois yhtään halvempaa, söisin sitäkin paljon enemmän! Salaatteja rakastan myös, mutta ne on vähän huonosti säilyviä eikä viitsi tehdä kovin paljo aikaisemmin valmiiksi :-(

      Poista
  2. Kasvissosekeitot on sairaan hyviä! Tulee vaan liian harvoin tehtyä. Tortillat on myös yks mun lemppari ruoka, ja täytteitä voi laittaa mielensä mukaan! :) Kiva postaus.

    http://millatt.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  3. Kiva postaus, vaikka ite en oo oikee (vielä) kasvissosekeiton ystävä! Meillä joskus kotona on myös tomaattilinssikeittoa, ootko kokeillut? Jos et, niin suosittelen :)

    VastaaPoista
  4. Kasvissosekeitossa hauskaa on se, että siitä voi tehdä niin erilaisia versioita! Perinteisen "bataattikeiton" sijaan voi välillä käyttää pääraaka-aineena vaikka parsakaalia, tai maustaa tuon oranssin keiton chilillä, inkiväärillä ja kookosmaidolla, ja listaa voisi jatkaa vaikka miten paljon! Itsekin mealpreppailen paljon lihatonta ruokaa, ja oman maun mukaan esim soijarouheesta, härkiksestä ja mifu-rakeista saa tehtyä helposti kaikenlaista. :) jos nuo ei maistu niin esim. pesto-avocadopasta, erilaiset wokit ja just ruokaisat salaatit on ollut usein ruokalistalla.

    VastaaPoista
  5. Noi keitot on kyllä iha parhaita syksyllä 💗 Suosittelen testaamaan erilaisia wokkeja ja sit kans uunikasviksia voi heittää minkä tahansa ruuan viereen! Ite oon tehnyt töihin mukaan erilaisia ruokaisia pasta/bulgur/kvinoa/couscoussalaatteja ;)

    VastaaPoista