12/30/2015

ITSETEHDYT FALAFELIT

Hei tyypit! Täältä tulis taas yksi resepti, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla. Tällä kertaa resepti on erityisesti kasvisruokailijoille, mutta suosittelen muitakin kokeilemaan tätä! Mun veli ja poikaystävä oli molemmat tosi ennakkoluuloisia mun "liha"pullia kohtaan, mutta maistettuaan niitä ne menikin oikein hyvällä ruokahalulla kurkusta alas. Jos tilanne sen vaatii, niin selitätte vaan pokkana, että ne on ihan tavallisia lihapullia ;-)

Tällä kertaa tehdään itse falafeja ja sen kaveriksi pitaleipiä sekä tsatsikia. Näin monen ruokalajin tekeminen vie hieman aikaa, mutta maistuu paljon paremmalta itsetehtynä kuin valmiina ostettuna!

Aloitetaan pitaleivistä, sillä niiden pitää antaa kohota melkein tunti.

PITALEIVÄT 14-16 kpl

Tarvitset;

25 g hiivaa
1 dl kädenlämpöistä vettä
1 ½ rkl sokeria
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
1 muna
2 ½ dl maustamatonta jugurttia
9 dl vehnäjauhoja

HUOM! Jos käytät kuivahiivaa, muistathan tarkistaa paketin takaata mikä määrä kuivahiivaa vastaa tota 25 grammaa tuorehiivaa. Mä meinasin laittaa neljä pussia noita 7 gramman kuivahiivapusseja, onneksi tajusin varmistaa asian äidiltä :-D Oikeasti yksi pussillinen eli 7 grammaa kuivahiivaa vastaa 25 grammaa tuorehiivaa.

P1015472P1015501

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää vatkaten sokeri, suola, öljy, muna ja jugurtti.

P1015513P1015518

Sekoita joukkoon vehnäjauhot vähän kerrallaan. Jatka sekoittamista kädellä vaivaamalla, kun taikina alkaa muuttumaan paksummaksi.

P1015543P1015554

Jaa taikina noin neljääntoista osaan ja kauli palat jauhoja apuna käyttäen litteiksi kiekoiksi (halkaisija noin 12 cm).

P1015562P1015571

Ripottele leivinpaperille jauhoja ja nosta leivät kohoamaan. Mä en itse silmin nähnyt kauheesti mitään kohoamisen merkkejä, mutta annoin kuitenkin leipien kohota sen vajaa tunnin. Huom! Pellin jauhottaminen ja huolellinen kohottaminen on tärkeää, jotta leipiin muodostuu ilmatasku.

P1015646
P1015648

Paista pitaleipiä 200 asteessa noin 8 minuuttia.

Ja tadaa, niihin muodostui se tasku! Olin ennen uuniin laittamista ihan varma, että nämä meni piloille kun en huomannut niissä mitään kohoamista, mutta onneksi onnistuivat.

Ja seuraavaksi niiden falafelien kimppuun!

FALAFELIT n. 20 kpl

(näitä tuli pitaleipiin nähden aika vähän, joten kannattaa tehdä annos puoltoista tai kaksinkertaisena!)

Tarvitset;

1 pieni sipuli
265/400 g kikherneitä
¾ dl speltti- tai tavallisia vehnäjauhoja 
2 murskattua valkosipulinkynttä
(1 tl juustokuminaa)
1 tl suolaa
(¼ tl chilijauhetta)
¼ tl mustapippuria
1 dl tuoretta korianteria
(1 rkl seesamitahnaa eli tahinia)
1 rkl sitruunamehua

P1015582P1015591

Hienonna sipuli ja kuullota sitä hetken aikaa pannulla öljytilkassa. Valuta kikherneet.

P1015602P1015609P1015615

Laita kaikki ainekset sipulia lukuun ottamatta monitoimikoneeseen (ja ei, tämä ei toimi tavallisen blenderin kanssa...:-D Olisin luullut, että toimisi, mutta koko seos jäi liian kökköiseksi niin pilkoin jälkikäteen itse terävän veitsenkanssa seosta vähän hienommaksi) ja hienonna tasaiseksi massaksi. Lisää lusikalla sekoittaen joukkoon kuullotettu sipulisilppu.

P1015617P1015620

Muotoile massasta kaksi möykkyä ja pyörittele ne tangoiksi. Leikkaa paloiksi ja pyörittele käsissä pieniksi pulliksi ja kierittele jauhoissa ja/tai seesaminsiemenissä.

P1015639

Paista öljyssä, kunnes pyörykät ovat saaneet jonkin verran väriä. Kannattaa paistaa mieluummin kauan vähän alhaisemmalla lämmöllä kuin hetken tulikuumalla pannulla.

Ja jotta ruoka ei ole kuivaa, tehdään sen kaveriksi vielä tzatzikia!

TZATZIKI

Tarvitset;

puolikas kurkku
200 g turkkilaista jogurttia
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
2 tl sitruunamehua
1 tl sokeria
½ tl suolaa
mustapippuria

P1015625P1015630P1015633

Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi ja anna valua siivilässä. Sekoita kurkkuraaste jogurtin joukkoon ja lisää sinne vielä murskattu valkosipulinkynsi, öljy, sitruunamehu sekä mausteet. Kastikkeen voi antaa maustua kunnolla jääkaapissa, mutta me syötiin sitä melkeimpä heti ja maistui hyvältä niinkin!

P1015655P1015658P1015664

Leikkaa pitaleipä auki, laita haluamasi määrä falafeleja sen täytteeksi, tzatzikia ja haluamiasi muita kasviksia: esimerkiksi kurkkua, salaattia, tomaattia ja fetaa! Mä unohdin tietenkin ostaa näitä, mutta onneksi jääkaapista löytyi edes kurkkua ja tomaattia sekä pienet fetan jämät :-)

Niinkuin alussa jo mainitsinkin, meni tällänen "pupunruoka" miehenkin kurkusta alas! Molemmat pyysi jopa lisää ;-) Pääsee siis ehdottomasti uudelleenkin testiin, kunhan vain löytyy taas sen verran suuri rako päivästä, että ehtii nämä kaikki väsäillä! Falafeleja voi myös hyvin pakastaa, ja ajattelin itsekin tehdä ensi kerralla suuremman satsin ja laittaa osan pakkaseen.

Ootteko te koskaan tehneet itse falafeleja? Pääseekö ehkä juuri tämä resepti joskus testiin? :-)

7 kommenttia:

  1. Mun on jo pitkään pitänyt kokeilla falafeleja ja nyt taitaa kyllä lähteä testaukseen, kuulostaa niin hyvältä. Kiitos reseptistä siis!:-) olis kiva saada enemmänkin varsinkin kasvisruokareseptejä jos sulta sellaisia löytyy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen ehdottomasti! Lisääkin kasvisruokareseptejä on ehdottomasti tulossa, mutta niitä tulee vaan tehtyä aika harvoin, kun mä oon oikeestaan ainoa joka suorastaan rakastaa kasvisruokia :-D Mutta tulossa on joka tapauksessa!

      Poista
  2. Oi nam! Pakko kokeilla näitä :P tulipa kamala nälkä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ihme, että tuli nälkä! ;-) Sama täällä...

      Poista
  3. Tosi kiva ja herkullinen postaus !<3

    VastaaPoista
  4. Oi, nam! Pakko varmaa tehä heti :Dd

    VastaaPoista